Paranızın Bereketi Var mı?
Çalışma şartlarının ve para kazanmanın zorlaştığı bu dönemde kazandığımız miktarlar çoğu zaman bize yetmiyor. Ve çoğumuz paramızın miktarı artarsa daha rahat geçinebileceğimize inanıyoruz. Aslında miktarın artmasından çok daha önemli bir değer var paramıza, yaşantımıza katmamız gereken... Unuttuğumuz ve artık önemini kaybetmeye yüz tutmuş bir değer;
Bereket…
Eskilerin zihninden ve yaşantısından düşürmediği bizlerinse bugün çoğu zaman ağız alışkanlığıyla tükettiği bir kelime Bereket… Alış verişlerimizde “Allah bereket versin” derken artık çoğumuz neden öyle dediğimizi bilmiyoruz. Oysa paramızın miktarı değil o miktarın üzerindeki soyut değerdir paranın etki gücünü ve faydasını belirleyen
Yani paramızın teması bereketiyle ilgilidir…
Peki, miktarı az veya çok cebimizdeki paranın bereketi var mı?
Kazandığımız miktar ne olursa olsun eğer bereketi yoksa o kazanç temas etmeden gider. Geldiği gibi elinizden çıkması bir olur. Sanki hiçbir şey kazanmamışsınız gibi paranız hızla tükenir. Yaptığımız ödemelerle, borçlarla, hesapta olmayan harcamalarla, kazandığımız para, ondan bir şey anlayamadan gider. O sebeple paramızdaki bereket, miktardan daha önemlidir. Öyle az miktarda para vardır ki bereketi çoktur, o para size temas eder. Evinize alış veriş yaparsınız, üstünüze ihtiyacınızı alırsınız, yardımınızı yaparsınız ama hala paranız vardır. Çünkü o paranın somutluğu değil soyutluğu çoktur. Ve soyut olan somut olandan daha değerlidir.
Peki paranın soyut temasını nasıl artırabiliriz?
Bedelini Ödemediğiniz Kazançlardan Uzak Durun: Alın terimiz olmadan bize gelen para bizim değildir.
O yüzden bu şekilde gelen paranın elimizden çıkması çok hızlı olur. Hak etmeden aldığımız paraların bereketi yoktur. Çünkü üzerinde bize ait bir emek ve bedel yoktur. Kazancımızın üzerindeki bereketi belirleyen, bizim onu kazanırken ödediğimiz bedeller ve emeklerdir. Bu sebeple, rüşvetle, şans oyunlarıyla, kumarla, piyangoyla gelen paranın bereketi yoktur. Paranızın bereketini belirleyen üzerindeki alın teri, yani emeğinizdir.
Azı Küçümsemeyin: Kazancınız şu anda az olabilir. Siz az olan kazancınızı küçümsemeyin. Çünkü azın bereketi vardır. İnsan 0’ı 1 yapamaz. 0’ı 1 yapan Yaratıcı’dır. Ve 1 olan bir süre sonra 2 olur. 2 olan bir süre sonra 3 olur. Ama azı küçümserse ve yüz çevirirse bir insan o zaman büyüyemez. Mesele ilk başta çok para veren bir yerde çalışmak değil, çalışacağı yerde kendisine yetecek miktarı hak ede, ede büyütmektir. İnsan ise genelde hızlı büyümek istiyor. Zamana sabredemiyor, hemen olsun isteyebiliyor. Oysa mesele büyümekte değil, mesele büyürken nasıl bir stille büyüdüğümüzle ilgili...
Topluma ve İnsanlara Zarar Veren İşlerde Çalışmaktan Sakının: Başkalarına zarar vererek kazandığımız paralar miktarı çok bile olsa bize temasının olması mümkün değildir. Çünkü hiç kimse başkalarına zarar vererek uzun vadede kendisine fayda görmesi mümkün değildir. Uyuşturucu satarak kazanılan paranın bereketi olmaz. Bereket, diğerlerine fayda verdiğimiz, onların güçlenmesine sebep olduğumuz işlerde oluşur. Temiz, doğal, ilaçsız gıdayı uygun fiyatlandırarak bir satıcının satması bereketi de hak etmesine sebep olur.
Harcamalarınızı Kontrol Edin: Gereksiz ve ihtiyacınız olmayan tüketimlerden arının. Çünkü insanın gereksiz harcamaları arttıkça, kazancında sıkıntı yaşamaya başlar. Kazancımızın artması sadece çok çalışmakla değil aynı zamanda harcamalarımızdaki israftan sakınarak olur. Oysa bizler şu dönemde kazanmadığımız halde borca girerek, ihtiyacımız olmayan şeyleri tüketebiliyoruz. Bu tüketim stili doğal olarak elimizi bereketsizleştiriyor.
Bereketi Verenden Bereketi İsteyin: İnsan çalışır ve çalışmasının karşılığında bir kazanç elde eder. Ödediğimiz bedelin karşılığını yani insanın rızkını veren başka bir insan değil, Yaratıcıdır. Patronumuz, müşterimiz, şirketimiz, kazandığımız paranın sadece taşıyıcısıdır. O yüzden “müşteri veli nimettir” denir. O nimeti gönderen Veli ye yani Yaratıcıya hürmetten, taşıyıcıya hürmet edilir. Rızkı da, bereketini de veren Yaratıcı’dır. O yüzden “Allah bereket versin” denir.
Teması bol kazançlarınız olsun!