10.06.2019 19

Asıl İhtiyacım Olan Şey…

İnsan bazen gerçek ihtiyaçlarını fark edemez. İhtiyacının eksikliğini yaşar ama yaşadığı eksikliğin o ihtiyaçtan kaynaklandığını anlayamaz. Ta ki ihtiyacı giderilinceye kadar… Tam da o zaman anlaşılır; meğer eksik olan şey ne önemli bir ihtiyaçmış… İşte “Tutarlılık” arayışı böyle bir ihtiyaçtır… İnsan dile getiremez onu ama hayatın içinde, olayların içinde, ilişkilerin içinde aradığı şeydir tutarlılık… Olayların, mesajların, davranışların, bilgilerin çelişkili olmaması… O durumda hep aynı karşılığın olması, tutarlılıktır. Bir şey tutarlıysa şaşırtmaz, yanıltmaz ve kafa karıştırmaz. Bir hata yapıldığında olumsuz geri bildirim alınıyorsa ve her o hatada bu tekrarlanıyorsa bu tutarlıdır. Ancak hata yapıldığında bazen olumsuz, bazen olumlu geri bildirim alınıyorsa insanın kafası karışır. Bir çocuğun ebeveyninden beklediği şeydir tutarlılık…

sample

 

Bir yanlış yaptığında anne-baba bazen kızıyor bazen kızmıyorsa çocuk bir şey öğrenemez. Çünkü verilen geri bildirim tutarsızdır. Oysa yanlış, tüm zamanlarda yanlıştır. Öğrenme için annenin de babanın da tüm zamanlarda aynı karşılığı vermesi gerekir. O anki ruh haline göre gerçekliği bozmak karşı tarafa zarar verir.

 

Bir insanın diğer insana güvenebilmesi için gereken şeydir tutarlılık…

Bir insan var ki, kendisine iyilik yapıldığında bazen teşekkür ediyor, bazen hiçbir şey olmamış gibi davranıyorsa, davranışı tutarsızdır. O konuda o insana güvenilemez çünkü o durumda ne yapacağı çelişkili, tepkileri değişkendir. 

Oysa güven veren insanların hangi durumda ne yapacağı öngörülebilir. Bir stili vardır bu insanların; keyfe göre o stili değiştirmezler. Yanlışa verdikleri tepki bellidir, doğruya verdikleri tepki bellidir. Söz verdikleri zaman yapacakları şey bellidir, iyilik gördüklerinde yapacakları şey bellidir. Dolayısıyla davranışları tutarlı olan insanlar sizi şaşırtmazlar. 

 

İnsanın önemli bir ihtiyacıdır tutarlılık…

 

O şartlarda hep aynı işleyişi, aynı tepkiyi görmek…

Bahar geldiğinde doğanın hep aynı tepkiyi vermesi…

Gece güne dönerken güneşin hep doğudan doğması…

Yıldızların, suyun, karıncaların o şartlarda hep aynı tepkileri vermesi…

O şartlarda hep aynı cevapları görebilmek…

İşte bu tutarlılıktır.

İnsanı şaşırtmazlar. Ne zaman, Ne olduğunda, Neyle karşılaşacağını bilir insan…

 

Peki, bu ne işe yarar?

 

Tutarlılık olmasaydı sebep sonuç ilişkisi kuramazdık. 

Yaratılanlar arasındaki ilişkileri anlayamazdık. 

Her şey her seferinde değişken olsaydı öngörüde bulunamaz, tedbir alamazdık…

Gerçeklik sana göre, bana göre değişken olsaydı strateji üretemezdik, tavsiye veremezdik ve ilim yapamazdık.

Herkes her şeyi o an öğrenmek zorunda kalırdı. Ve öğrendiği bir şeyi tekrar kullanamazdı.

Tutarsız ve çelişkili olanı, insan doğası gereği sevemiyor. Tutarsızlığın içinde rahat edemiyor, kafası karışıyor, çözüm üretemiyor. 

Tutarsızlık çıkmaz bir sokak gibi… 

Nasıl tutarsız davranışları olan insanlara güvenemiyorsak tutarsız olan bilgiye de güvenilmiyor.

İnsan, özünde hiç değişmeyen, aynı durumda hep aynı sonucu veren bilgiyi istiyor. 

 

Aynı konuda herkes farklı bir şey söylendiğinde: 

“Peki, hangisi gerçek?” diye insanın sorma sebebi işte bu yüzdendir.

“Peki, hangisinin dediğine inanmalı insan?”

“Peki, hangisine teslim olabilir insan?”

 

Zamana göre, insanların kişisel fikirlerine göre, konu başlıklarına göre değişmeyen…

Tüm zamanlarda, tüm insanlarda, tüm konularda hep aynı karşılığı veren bilgiye…

Tutarlı içeriğe…

Çünkü o bilgi insanı ortada bırakmaz, bir öyle bir böyle davranmaz, kimseyi kandırmaz…

O dimdik bir şekilde, tüm baskılarda, hep aynı  şeyi söyler…

İşte bu yüzden ona güvenip teslim olabilir insan…

 


Yorumlar

Gülşen Güneş
29.01.2020

Anormaller normal olunca hayatımızda, tutarlı tutarsız ne varsa karmaşık gelmiş bize! Aslında, her tarafı her gün başka oynayan insana hep bugün farklı olurmu diye bakar oluşum TUTARLILIK nedir? Bilmeyimişimden miş... ANLAŞILABİLİR dilde anlattığınız için Işık oldunuz teşekkür ederim Deneyimsel Tasarım Öğretisi

Aslı korkmaz
16.08.2019

Tutarsız birşeyde gerçeği ve sahteyi ayıramıyor insan. Tutarlılık ta ise Yarın güneş doğacakmı, akşam olacakmı diye düşünmüyor. Oluyor. Bu değişken olsaydı hayat nasıl yorucu olurdu değil mi? Tutarlılık ta eminlik var. Güven var. Yormuyor insanı. İnsanıda dogasıda tutarlı olunca hayat konforlu ve huzurlu oluyor. Bu konforu Hayatıma kattığın ve gerçekleri öğrettiğin için teşekkürler Deneyimsel tasarım Öğretisi.

meva
5.08.2019

Bir insanın diğer insana güvenebilmesi için gereken şeydir tutarlılık… koşullar değiştiğinde durum değişiyorsa işte o zaman tutarlılık gidiyor

Çilsem Bektaş
4.08.2019

Ne çok gerçeğimizi kaybetmişiz... Oysaki ne kadar da güvenliymiş. Gerçeğe teslim olanlardan olmak ümidiyle, bu güzel yazı için teşekkürler. :)

Dilek küçükşahin
31.07.2019

Insan birini sevince ona guvenmek istiyor ve tutarsizliklarini gozardi ediyor..bi bakiyorsun canciger bi bakiyorsun arkandan atıyor,sana zarar veriyor..seni sevmiyormus gibi davranıyor..o an diyorsun sevmiyor..ama sonra yuzune gelince yine canciger...sen yine aldaniyorsun, inanmak istedigine inaniyorsun..hemen ona guvenip kendini açıyorsun...sonra yine kazık...sonra da arada kaliyorsun...deneyimsel tasarım öğretisinde gördüm ki aslinda cevap çok net..tutarsız insana guvenilmez,arada kalmaya gerek yok..gorusmem gereken biriyse bile mesafemi koymam yeterli...

Ayşe Budak
30.07.2019

Birine güvendiğiniz zaman şüphe etmeden işinizi, çocuğunuzu vs. emanet etmenin verdiği rahatlığı bir düşünün.... ne kadar konforlu. Düşünmüyorsunuz, bir eminlik hissi var. Kafanız rahat.... Yormuyor insanı. Bilgide de böyle insanda da böyle, her konuda bu böyle. Yeter ki tutarlı olsun.

Ayşe Budak
30.07.2019

Birine güvendiğiniz zaman şüphe etmeden işinizi, çocuğunuzu vs. emanet etmenin verdiği rahatlığı bir düşünün.... ne kadar konforlu. Düşünmüyorsunuz, bir eminlik hissi var. Kafanız rahat.... Yormuyor insanı. Bilgide de böyle insanda da böyle, her konuda bu böyle. Yeter ki tutarlı olsun.

Elif Katkıcı
29.07.2019

Biz hayatımızda gerçek olmayan gerçekleri edinmişiz bu zamana kadar. Şaşırmışız hangisi gerçek. Hiçbir zaman ve mekanda tutarlı olmayınca bir ona bir buna yönelmişiz. Gerçeğin tek olduğunu bilse insan bugün tutarlı olmadığını gördüğünde yarın da tutarlı olmayacağını bilerek yarın o kendi inandığı gerçeği bir kenara atar. Oysa ki olay çok basit ve biz hiçbir zaman basite disipline olmayı hayatımızı zorlaştırıyoruz..

Mina
29.07.2019

Tutarlı olmak aslında hayatımızdaki en önemli şeylerden biri. Gerçeğin tek olduğunu unutuyoruz. Gerçeklere kulak tıkayınca gerçekleşmeyeceğini sanıyoruz.

Elif Katkıcı
29.07.2019

Biz hayatımızda gerçek olmayan gerçekleri edinmişiz bu zamana kadar. Şaşırmışız hangisi gerçek. Hiçbir zaman ve mekanda tutarlı olmayınca bir ona bir buna yönelmişiz. Gerçeğin tek olduğunu bilse insan bugün tutarlı olmadığını gördüğünde yarın da tutarlı olmayacağını bilerek yarın o kendi inandığı gerçeği bir kenara atar. Oysa ki olay çok basit ve biz hiçbir zaman basite disipline olmayı hayatımızı zorlaştırıyoruz..

İlknur bayrak
28.07.2019

Evet. Temas ettiğimiz herşeyde aradiğimiz ama ne olduğunu sorsanız tanimlayamadığımız şey . Bu kadar önemli olup, farkında olmuyor olmamız ne garip....

Esra Gül
28.07.2019

İşte mesele tam olarak da bu gerçeğin tek olduğunu unutmuşuz. Sana göreler bana göreler çoğaldığı için gerçekten tamamen uzaklaşmışız. Oysa ki gerçek tek ona uyumlanınca hayatın kolaylaşıyor, sorunların çözüme ulaşıyor. Uzun zamandır sahte problemlere sahte çözümler bulduğum için bir arpa boyu yol alamadım. Süre gelen sahte problemlerle hayatımı karıştırıp yönünü şaşırmıştım. Benim gerçeği görmemi ve gerçek yönümü bulmama vesile olduğun için teşekkürler Deneyimsel Tasarım Öğretisi ??????

Ebru Tekeli
18.06.2019

Oysa , işimize gelmediğinde bazı gerçekleri kabul etmek istemiyoruz. Hatta o gerçeği söyleyene kızabiliyoruz. :/

Makaleye Yorum Bırakın